O DEDA MRAZU

Na dalekom severu, usred beskrajne ledene pustoši Laponije, nalazi se misteriozna planina Kebnekaise (Kebnekajse). Upravo u njenom podnožju, sakriven od ljudskih očiju, živim ja - Deda Mraz sa svojom pomoćnicima - patuljcima i irvasima.
Ovde živimo toliko dugo da se i ne sećam kada smo se doselili.
Pitaćete se: zašto baš tu, Deda Mraze?
Ovo je najbolje mesto gde mogu da oslušnem i primim sve želje i snove ljudi svih uzrasta.
Moram da vam priznam da mi ovde vrlo prijaju mir i tišina, jer preko cele godine primam puno pisama i onda na miru mogu da pripremim poklone za svu dobru decu, to jest, za sve vas moje male drugare. Naravno, puno mi pomažu patuljci, bez njih ne znam kako bih postigao sve. Da bi pokloni stgli do vas, draga deco, pomažu mi i moji verni irvasi a vi svakako znate najpopularnijeg medju njima – Rudolfa.*
Eto, to je cela moja družina koja vas obraduje svake Nove godine. Naravno, da bi ste dobili poklon, morate najpre da ispunite par malih uslova, a njih zna svako dete: da budete dobri, da slušate roditelje, bake, deke i naravno da mi napišete par reči o vama u pismu, kao i ono što biste želeli da dobijete na poklon za Novu godinu. Jednostavno, zar ne?

Na kraju, da bi lakše stupili u kontakt samnom, možete pisati i na moju e-mail adresu dedamraz.so@gmail.com  ili neka me roditelji pozove na 062/460-324

Članak o Deda Mrazu

Teme u članku: Deda Mraz, Laponija
Preuzeto sa Economy.rs

Kako je nastala legenda o Deda Mrazu?Ho, ho, ho! reči su čuvenog starca u crvenom, koji je simbol zimskih radosti i praznika i jedan od najpoznatijih ličnosti na svetu. Naravno, reč je o Deda Mrazu! Da li ste se ikada zapitali odakle potiče legenda o njemu?

U mašti sve dece sveta, pa i odraslih koji su mladi u srcu, Deda Mraz je dobroćudni dedica, duge sede brade, s naočarima na vrhu nosa, povećeg okruglog stomaka, uvek veseo, obučen u crvene haljine opšivene belim krznom.

Deda Mraz seda u svoje leteće sanke koje vuče devet irvasa čiji je predvodnik Rudolf crvenog nosa koji osvetljava put u mrkloj noći. Deda Mraz leti od kuće do kuće, u koje ulazi kroz odžak i ostavlja deci poklone u čarapama.
 


Legenda kaže da je Deda Mraz oduvek živeo na krajnjem severu Finske. Njegov dom je u Laponiji, najvećoj i najmanje nastanjenoj finskoj provinciji. Početkom 1950-ih grupa promućurnih Finaca došla je na ideju da se podigne selo Deda Mraza.

Ideja je postala stvarnost zahvaljujući finskoj pošti. Deca iz svih krajeva sveta slala su pisma Deda Mrazu u Finsku, Norvešku, Švedsku, Kanadu, čak i Eskimima na Grenlandu, ali nikada nisu dobijala odgovor. Onda je finska pošta otvorila malu ispostavu na polarnom krugu, a učenice koje su tu radile počele su da odgovaraju na pisma upućena Deda Mrazu.

Deda Mraz je od 1985. do danas primio 11,1 milion pisama. Legenda je rođena, a Finska je postala jedina prava postojbina Djeda Mraza.

U danima pred Božić na aerodrom Deda Mraza sleti i po 400 čarter aviona sa 70.000 posetilaca. Oni dolaze iz svih krajeva sveta da bi videli Deda Mraza i razgovarali s njim. Turistička industrija zvana Deda Mraz obezbeđuje danas posao stotinama Laponaca i ostvaruje godišnji profit od 500 miliona EUR. (Economy.rs, 28. decembar 2012.)